Karfiol. Unalmas zöldség, semmi különleges, a többség így vélekedik róla. Sütve??? Amikor a szélei aranybarnára karamellizálódtak? Egy teljesen más történet. A sült karfiol mogyorós, vajas ízű lesz, anélkül, hogy adnánk hozzá vajat vagy mogyorót.
Gyerekkoromból maximum a főtt karfiol kellemetlen szagára emlékszem és soha nem tartozott a kedvenc zöldségeim közé. Ha nem próbáltad még a karfiolt sütve, akkor igyekezz, hogy örökre megváltozzon a karfiolról alkotott véleményed és belépj a karfiolt imádók táborába.
Ez a recept Spanyolországból származik, fokhagymával, füstölt ízű paprikával, ecettel ízesítve, de ízesítheted reszelt Parmezán sajttal, szárított chilivel, őrölt római kömény és koriander kombóval. Eheted magában, köretként vagy használhatod salátaalapnak.
HOZZÁVALÓK:
1 kis fej karfiol, kb. 3cm-es darabokra szedve
1/2 dl olíva olaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk piros paprika (füstölt ízesítésűvel, ha van otthon)
2 tk sherry ecet v. vörösbor ecet
só, frissen őrölt bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- Melegítsd elő a sütőt 200C-ra. Egy tepsiben forgasd össze a karfioldarabokat olajjal, sóval, frissen őrölt borssal.
- Süsd kb. 20-25 percig, amíg a karfiol puhulni kezd és aranybarnára karamellizálódott. Még forrón keverd hozzá az összezúzott fokhagymát, piros paprikát és ecetet.
- Melegen tálald.
TIPP! Elöre is el tudod készíteni, hűtőben 3 napig is eláll. Ebben az esetben viszont az ecetet csak tálalás előtt keverd hozzá.
Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide! :-)
Szeretnél egy komplett, letölthető heti MENÜTERVET BEVÁSÁRLÓ LISTÁVAL? Itt tudod INGYENESEN letölteni!