Vigyázz Kész Főzz

Zöldspárga pite fűszeres krémsajttal

2015. május 30. - BakonyiO

10 évvel ezelőtt, amikor külföldre költöztünk, még alig lehetett kapni zöldspárgát Magyarországon. A fehér spárgával viszont nem igazán sikerül szoros barátságot kötnöm a mai napig, így örömmel tapasztaltam idén tavasszal, hogy már nem kell különleges spárga-lelőhelyek után kutatnom Magyarországon sem.

Leggyakrabban csak sütőben ropogósra sütöm a spárgát és köretként tálalom, ill. levesekhez is gyakran használom. Néhány éve vendégvárás alkalmából  készítettem ezt a pitét és igazán nagy sikere volt. Most egy könnyű és gyors vacsora készült belőle, egy nagy tál friss zöldsalátával.  Készítheted sült bacon-nel is (a recept alatt megtalálod, hogyan), én most a vegetáriánus változatnál maradtam.

zöldspárga pite fűszeres krémsajttal

HOZZÁVALÓK:

25 dkg leveles tészta
1 tojás
2 ek olíva olaj
10 dkg ricotta sajt (én normál túróval is próbáltam, azzal is működik, kis tejszínt kevertem hozzá)
10 dkg mascarpone v. más krémsajt
1 citrom héja (kezeletlen), reszelve
2 ek snidling és petrezselyem, apróra vágva
2 ek parmezán v. erős ízű cheddar sajt, reszelve
só és frissen őrölt bors
40-50 dkg zöldspárga, megtisztítva

ÍGY KÉSZÍTSD EL:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200C-ra.
  2. Nyújtsd ki a tésztát kb. fél centi vastagra ( ha nem előrenyújtott tésztát használsz). Helyezd egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre és hajtogasd vissza a szélét kb. 1cm szélesen, majd a széleket nyomkodd le egy villával.
  3. Szúrkáld meg a tésztát villával több helyen, majd a szélét kend be a felvert tojással. Süsd 15 percig.
  4. Közben keverd össze a ricottát, krémsajtot friss fűszereket, citromhéjat, sót, borsot és a fele reszelt sajtot. A maradék tojást is keverd hozzá.
  5. Ha  a tészta megsült, vedd ki a sütőből. Ha felpúposodott, szúrkáld meg hegyes késsel és nyomd le óvatosan. Kend rá a krémsajtos keveréket óvatosan. Helyezd rá a megpucolt spárgákat, kend meg olíva olajjal, szórd meg a maradék sajttal , sózd, borsozd.
  6. Süsd további 20 percig, ezidő alatt a spárgák is megpuhulnak. Langyosan tálald.

TIPP!

  1. Adhatsz hozzá ropogósra sütött bacon darabokat is. Süsd ropogósra a baconkockákat, majd mielőtt ráteszed a spárgát a krémsajtra, szórd meg a sült bacon-nel. Utána mehet rá a spárga, amit a baconből kisült zsiradékkal is megkenhetsz.
  2. Használhatsz zöldfűszeres krémsajtot, akkor a zöldfűszereket elhagyhatod.
  3. Vágd fel a leveles tésztát 6 darabba és készíts önálló pitéket, ha vendégeket vársz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazzkeszfozz.blog.hu/api/trackback/id/tr527754096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása