Vigyázz Kész Főzz

Sült csirke hasznosítás felsőfokon

Mi készüljön a sült csirke maradékából

2016. február 18. - BakonyiO

A legtöbb magyar háztartásban havonta min. egyszer sült csirke készül vasárnapi ebédnek, ami kétségtelenül egy ízletes étel. De valljuk be, hidegen vagy felmelegítve már egyáltalán nem olyan finom. Gondoltad volna, hogy milyen sokféleképpen fel tudod használni a maradék húst, sőt a csontokat is más ételekhez?

22807349_s.jpg

Véleményem szerint egy egész sült csirkével jól lakik egy 4 fős család, tehát egy vasárnapi ebédhez így kalkulálhatsz. Viszont érdemes egyből dupla adagot sütni és a maradék húsból már meg is oldottad az elkövetkező napok ebéd/vacsora dilemmáját.

A kihűlt csirkéről fejtsd le a húst (a combokról és a mellről), a bőrére nem lesz szükséged. A lefejtett húst sokféleképpen felhasználhatod. Tedd a hűtőbe jól záródó dobozba, így akár 5 napig is eláll. De ha nem szeretnéd egyből felhasználni, mehet a fagyasztóba.

Íme néhány ötlet, mit csinálj a maradékból:

Készíts alaplevet!

34245330_s.jpg

 

Feletjsd el a leveskockát és készíts olcsó, adalékanyagmentes alaplevet. A maradék nagyobb csontokból (pl. a comb- v. a mellcsont) ill. a hát és a püspökfalat részeiből készíts ízletes házi alaplevet. Az alaplé jól fagyasztható és bármikor felhasználhatod például levesek készítésénél.

Vegyél néhány leveszöldséget (sárga-, fehérrépa, zeller, karalábé), pár szem feketeborsot, 1-2 babérlevelet, 1 hagymát, fokhagymát, sót és a maradék csontokkal  együtt tedd egy nagyobb fazékba. Öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi és lassan forrald kb. 2 órát. A főzés közben keletkező habot szedd le. Ha kihűlt az alapleved, szedd ki a csontokat és zöldségeket és kb. 2 decinként fagyaszd le.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tejszínes kukoricaleves csirkével

Már nagyon sokszor elkészítettem ezt a levest és még soha nem okozott csalódást. Kiváló, laktató étel egy hétköznapi vacsorára, de egy baráti összejövetelen is villoghatsz vele. Semmi extra hozzávaló, de mégis különleges.

kukoricasleves.jpg 

Pesztós tészta csirkével

20 perc bőven elég, hogy összedobd ezt a fantasztikus csirkés-pesztós tésztát, még akkor is, ha te magad készíted el a pesztót. Persze készítheted bolti pesztóból, de itt is igaz az a gyakran ismélt frázis, hogy háziből még finomabb. Engedd el a fantáziád és ne ragaszkodj a szokásos bazsalikomos-fenyőmagos variációhoz. Készíts pesztót spenótből vagy petrezselyemből és kombináld dióval vagy mandulával.

Kattints ide a receptért

pesztoscsirke.jpg

 Neked van valami bevált recepted, amit maradék sült csirkéből készítesz? Oszd meg velünk kommentben.

 

Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide! :-)

Szeretnél egy komplett, letölthető heti MENÜTERVET BEVÁSÁRLÓ LISTÁVALItt tudod INGYENESEN letölteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazzkeszfozz.blog.hu/api/trackback/id/tr718399768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2016.02.23. 12:10:58

"Viszont érdemes egyből dupla adagot sütni és a maradék húsból már meg is oldottad az elkövetkező napok ebéd/vacsora dilemmáját."

A fogás neve: Szalmon Ella kedvence... :)
süti beállítások módosítása