Vigyázz Kész Főzz

Fűszeres lencsés rizs sült hagymával

2015. január 14. - BakonyiO

Az emberek többsége a lencsét csak levesnek és főzeléknek készíti. Mi magyarok ritkán főzünk vele, míg Indiában és a Közel-Keleten a leggyakrabban használt alapanyag. Ez a tápláló, egészséges hüvelyes változatos módon elkészíthető, magas fehérjetartalma miatt a legjobb húspótló.

Próbálom bevezetni a családi étkezésünkbe, hogy egy nap a héten húsmentes legyen. Így került az asztalunkra ez a közel-keleti ízvilágú lencsés rizs, amit egy libanoni recept ihletett. Korábban eszembe sem jutott volna a rizst és a lencsét összefőzni, pedig ez a fűszerekkel megbolondított piláf igazán laktató finomság. 30 perc alatt készen van, ebből 15 percig hozzá sem kell nyúlni az ételhez. Én apró szemű zöld lencsét használtam, és mindenkinek javaslom, hogy a kevésbé szétfővő zöld lencsével próbálja ki. (Barna lencsével is elkészíthető, így talán nem lesz annyira pergős szemű a végeredmény.)

S1860023

 HOZZÁVALÓK:

20 dkg lencse (ha van, akkor zöld lencse)

3-4 ek olíva olaj

2 hagyma, apróra vágva

1 ek őrölt koriander

1 ek őrölt római kömény

20 dkg hosszúszemű rizs (kb. 1 csésze), folyóvíz alatt átöblítve

A sült hagymához:

2 hagyma, fél karikára vágva

olaj a sütéshez

ÍGY KÉSZÍTSD EL:

  1. Főzd a lencsét 10 percig, amíg a lencsék kezdenek puhulni ( nem kell, hogy teljesen megpuhuljanak).
  2. Közben öblítsd át a rizst folyó hideg víz alatt nagyon alaposan. (Fontos, mert így lesz a végén pergős a rizs.)
  3. Melegítsd fel az olajat egy nagyobb serpenyőben (amihez van jól illeszkedő fedőd) és párold a hagymát 3-4 percig. Add a hagymához a koriandert és őrölt római köményt és kevergesd 1 percig.
  4. Add a fűszeres hagymához a rizst és a lencsét, keverd össze és adj hozzá annyi vizet, amennyi épp ellepi a lencsés rizst. Sózd, borsozd és lassan tűzön főzd kb. 15 percig, amíg a víz nagy részét magába szívja.
  5. Zárd el alatta a lángot, takard le egy tiszta konyharuhával, majd tedd rá a fedőt és hagyd párolódni 10 percig.
  6. Közben süsd meg a hagymát. Melegítsd elő az olajat egy serpenyőben és süsd aranybarnára a hagymát. Papírtörlőn itasd fel róla a felesleges olajat.
  7. Villával keverd át a rizst óvatosan és tálald sűrű görög joghurttal és a sült hagymával. Kiválóan megállja a helyét főfogásként, de frissen sült hús vagy hal mellé is tálalhatod.

Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazzkeszfozz.blog.hu/api/trackback/id/tr677754038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása