Az emberek többsége a lencsét csak levesnek és főzeléknek készíti. Mi magyarok ritkán főzünk vele, míg Indiában és a Közel-Keleten a leggyakrabban használt alapanyag. Ez a tápláló, egészséges hüvelyes változatos módon elkészíthető, magas fehérjetartalma miatt a legjobb húspótló.
Próbálom bevezetni a családi étkezésünkbe, hogy egy nap a héten húsmentes legyen. Így került az asztalunkra ez a közel-keleti ízvilágú lencsés rizs, amit egy libanoni recept ihletett. Korábban eszembe sem jutott volna a rizst és a lencsét összefőzni, pedig ez a fűszerekkel megbolondított piláf igazán laktató finomság. 30 perc alatt készen van, ebből 15 percig hozzá sem kell nyúlni az ételhez. Én apró szemű zöld lencsét használtam, és mindenkinek javaslom, hogy a kevésbé szétfővő zöld lencsével próbálja ki. (Barna lencsével is elkészíthető, így talán nem lesz annyira pergős szemű a végeredmény.)
HOZZÁVALÓK:
20 dkg lencse (ha van, akkor zöld lencse)
3-4 ek olíva olaj
2 hagyma, apróra vágva
1 ek őrölt koriander
1 ek őrölt római kömény
20 dkg hosszúszemű rizs (kb. 1 csésze), folyóvíz alatt átöblítve
A sült hagymához:
2 hagyma, fél karikára vágva
olaj a sütéshez
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- Főzd a lencsét 10 percig, amíg a lencsék kezdenek puhulni ( nem kell, hogy teljesen megpuhuljanak).
- Közben öblítsd át a rizst folyó hideg víz alatt nagyon alaposan. (Fontos, mert így lesz a végén pergős a rizs.)
- Melegítsd fel az olajat egy nagyobb serpenyőben (amihez van jól illeszkedő fedőd) és párold a hagymát 3-4 percig. Add a hagymához a koriandert és őrölt római köményt és kevergesd 1 percig.
- Add a fűszeres hagymához a rizst és a lencsét, keverd össze és adj hozzá annyi vizet, amennyi épp ellepi a lencsés rizst. Sózd, borsozd és lassan tűzön főzd kb. 15 percig, amíg a víz nagy részét magába szívja.
- Zárd el alatta a lángot, takard le egy tiszta konyharuhával, majd tedd rá a fedőt és hagyd párolódni 10 percig.
- Közben süsd meg a hagymát. Melegítsd elő az olajat egy serpenyőben és süsd aranybarnára a hagymát. Papírtörlőn itasd fel róla a felesleges olajat.
- Villával keverd át a rizst óvatosan és tálald sűrű görög joghurttal és a sült hagymával. Kiválóan megállja a helyét főfogásként, de frissen sült hús vagy hal mellé is tálalhatod.
Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide! :-)