Ezt a cukkini leves receptet még a párom fedezte fel néhány évvel ezelőtt és azóta is szívesen készítem. Leginkább azért, mert melegen és hidegen is nagyon finom és mivel nem tartalmaz tejet ill. tejterméket 1 hétig is eláll a hűtőben. Sűrítéshez maradék, szikkadt kenyeret használjunk. Csakis friss zöldfűszerekkel az igazi!!!
Ha egy óriás példány cukkinit használsz a leveshez, egy evőkanál segítségével kanalazd ki a magját használat előtt és ha vastag a héja, hámozd meg.
HOZZÁVALÓK ( 4 FŐRE)
4 ek olíva olaj
1 hagyma, apróra vágva
1/2 zöld chili paprika (vagy több, attól függ, milyen csípősen szereted), magokat kikaparva, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, zúzva
80 dkg-1 kg cukkini, felkockázva
1 nagy szelet szikkadt kenyér, felkockázva
1 liter zöldség vagy csirke alaplé
1 csokor friss mentalevél, apróra vágva
1 csokor friss korinder- vagy petrezselyemzöld
só és frissen őrölt fekete bors
1 citrom frisssen facsart leve, a tálaláshoz
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Egy nagyobb fazékban melegítsd fel az olíva olajat. Add az olajhoz a hagymát és a zöld chili paprikát és lassú tűzön párold kb. 4-5 percig, amíg a hagyma üveges lesz.
- Add hozzá a fokhagymát és a cukkinit és párold további 3-4 percig, gyakran megkeverve.
- Keverd hozzá a kenyeret, az alaplevet, sózd, borsozd és forrald fel. Mérsékeld a lángot és lassan főzd 20 percig.
- Húzd félre a tűzről. Add a leveshez a friss zöldfűszereket. Botmixerrel pürésítsd, sózd, borsozd, ha szükséges.
- Tálalás előtt ízesítsd frissen facsart citromlével.
- Citromgerezdekkel, apróra vágott chili paprikával és zöldfűszerekkel tálald.