Egy cseppnyi Marokkót varázsol az asztalodra ez a húsgombóc tagine (ejtsd:tazsin). Az étel a kúpos fedelű edényről kapta a nevét, amiben hagyományosan készítik. Enélkül az edény nélkül is elkészítheted ezt az egyszerű egytálételt, amit tálalhatsz laposkenyérrel, rizzsel vagy autentikusan kuszkusszal, pl. ezzel a zöldfűszeres változattal.
HOZZÁVALÓK
A HÚSGOMBÓCOKHOZ:
50 dkg darált hús, hagyományosan bárány v. birkahús, de készülhet csirkéből, marhából és sertésből is
1 kis fej hagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 egész tojás
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt koriander
1 csipet fahéj
1/2 tk őrölt chili (ha szereted a csípőset)
só és frissen őrölt fekete bors
2 ek olaj, a sütéshez
A SZÓSZHOZ:
1 ek olíva olaj
1 fej hagyma, közepes, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 db 3 cm-es friss gyömbér, reszelve
2 tk őrölt kurkuma
1 citrom leve
3 dl víz
só, frissen őrölt fekete bors
1 cs friss korianderzöld, apróra vágva (elhagyható)
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Egy tálban keverd össze a húsgombóc hozzávalóit kézzel vagy villával. Formázz nagyobb diónyi gombócokat a keverékből (kb. 16 db-ot).
- Add az olíva olajat a serpenyőhöz és párold a hagymát kb. 5 percig, amíg üveges lesz. Add a hagymához a zúzott fokhagymát, gyömbért, kurkumát és kevergesd 1 percig.
- Öntsd hozzá a vizet, a citromlevet, sózd, borsozd és forrald 10 percig.
- Tedd a szószba a húsgombócokat, fedd le egy fedővel és lassú tűzön rotyogtasd kb. 15 percig, amíg a húsgombócok átsülnek teljesen.
- Ha kész, szórd meg apróra vágott friss korianderrel és tálald ezzel a zöldfűszeres kuszkusszal.