Nem vagyunk egy főzelékfaló család, sokkal inkább kedveljük a salátákat vagy az ilyen zöldségköreteket, mint ez a póréhagymás zöldborsó. Sok-sok éve készítem, a család minden tagja szereti. Egész évben készíthető, fagyasztott és friss zöldborsóval is finom. Ha nincs póréhagymád, készítsd sonkahagymával.
Ez az étel üde, zöld színével még a legszürkébb téli vacsorát is feldobja. A póréhagyma édeskés íze "jól áll" a zöldborsónak és e páros igazán ideális bármilyen sült hús vagy hal mellé.
HOZZÁVALÓK (4-6 főre köretként):
2 ek olíva olaj+ 1 ek vaj
1 nagy póréhagyma fehér része
50 dkg fagyasztott zöldborsó (vagy friss)
2 dl húsleves, akár kockából is (fél kocka)
1 csokor friss petrezselyem
só, frissen őrölt bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- Vágd félbe a póréhagymát hosszábban, majd karikázd fel kb. fél centi vastagon ( a lényeg, hogy nem kell túl apróra vágni).
- Melegítsd fel az olíva olajat és vajat egy mélyebb serpenyőben, add hozzá a póréhagymát és lassú tűzön párold kb. 10 percig, amíg teljesen puha nem lesz.
- Add a puhára párolt póréhagymához a zöldborsót, a húslevest, sót és borsot. Főzd közepes lángon 4-5 percig (a frisset kb. 10 percig), amíg a borsó is megpuhul, a folyadék pedig a felére párolódik.
- A friss petrezselymet csak az utolsó percben keverd bele. A végén ízesítsd sóval, borssal, ha szükséges.