Vigyázz Kész Főzz

Indiai naan kenyér (laposkenyér) házilag, szupergyorsan

2015. március 05. - BakonyiO

Mondtam már, hogy "laposkenyér-mániás" vagyok? Számtalan fajta laposkenyér receptet próbáltam már az évek során, de valahogy az indiai laposkenyér kimaradt a repertoárból. Pedig a különböző curry-k és indiai levesek (mint például ez az indiai lencse leves) rendszeresen szerepelnek a családi étlapon, amiknek szaftját a család apraja-nagyja szívesen mártogatja fel naan kenyérrel. Egészen mostanáig boltban vásárolttal...

Az áttörést egy indiai éttermi vacsora hozta meg, ahol életem eddig legfinomabb naan kenyerét szolgálták fel. Egy papírfecnire felfirkantott kenyérrecepttel jöttünk haza az étteremből és én már akkor eldöntöttem, hogy ezt a receptet otthoni körülmények között is tesztelni fogom. Nem csalódtam:) Ízletes, gyors, kezdő kenyérsütőknek sem fog gondot okozni.

indiai laposkenyér recept (naan kenyé)

 HOZZÁVALÓK (4 DB laposkenyérhez, kb. 15cmx20cm-es kenyerekhez)

16 dkg fehér liszt
1/2 tk sütőpor
1/3 tk cukor
1/2tk só
3 tk tej
2 tk/30gr vaj
6 dkg natúr joghurt

ÍGY KÉSZÍTSD EL:

  1. Egy kis tálban melegítsd fel a tejet és a vajat,de ne forrald fel. Éppen csak addig, amíg a vaj elolvad.
  2. Egy nagyobb keverőtálban keverd össsze a száraz hozzávalókat, lisztet, sütőport, cukrot és sót.
  3. Add a joghurtot a langyos (NEM forró!) tej-vaj keverékhez és keverd össze.
  4. Öntsd a joghurtos keveréket a liszthez és kézzel kezd el összegyúrni. Kezdetben egy kicsit ragad, aztán egy lágy, de jól gyúrható tésztát kapsz. Gyúrd 1-2 percig, majd takard le és hagyd pihenni min. 30 percet.
  5. Oszd a tésztát 4 részre és lisztezett felületen nyújtsd vékonyra (kb. 2mm).
  6. Egy vastag aljú serpenyőt forrósíts fel szárazon és tedd bele a tésztát. A tészta rövid idő után el kezd hólyagosodni. Ha az egyik fele szépen megpirult, fordítsd meg és süsd még 1 percet a másik felét is.
  7. A megsült laposkenyereket azonnal fedd le tiszta konyharuhával, egyébként könnyen kiszárad.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazzkeszfozz.blog.hu/api/trackback/id/tr837754084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indiai lencse leves + JÁTÉK! | Vigyázz Kész Főzz 2015.06.24. 18:48:17

[…] bio 1 csokor friss koriander zöld, apróra vágva (elhagyható) só, frissen őrölt bors naan kenyér és őrölt chili paprika, a […]
süti beállítások módosítása