Mondtam már, hogy "laposkenyér-mániás" vagyok? Számtalan fajta laposkenyér receptet próbáltam már az évek során, de valahogy az indiai laposkenyér kimaradt a repertoárból. Pedig a különböző curry-k és indiai levesek (mint például ez az indiai lencse leves) rendszeresen szerepelnek a családi étlapon, amiknek szaftját a család apraja-nagyja szívesen mártogatja fel naan kenyérrel. Egészen mostanáig boltban vásárolttal...
Az áttörést egy indiai éttermi vacsora hozta meg, ahol életem eddig legfinomabb naan kenyerét szolgálták fel. Egy papírfecnire felfirkantott kenyérrecepttel jöttünk haza az étteremből és én már akkor eldöntöttem, hogy ezt a receptet otthoni körülmények között is tesztelni fogom. Nem csalódtam:) Ízletes, gyors, kezdő kenyérsütőknek sem fog gondot okozni.
HOZZÁVALÓK (4 DB laposkenyérhez, kb. 15cmx20cm-es kenyerekhez)
16 dkg fehér liszt
1/2 tk sütőpor
1/3 tk cukor
1/2tk só
3 tk tej
2 tk/30gr vaj
6 dkg natúr joghurt
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- Egy kis tálban melegítsd fel a tejet és a vajat,de ne forrald fel. Éppen csak addig, amíg a vaj elolvad.
- Egy nagyobb keverőtálban keverd össsze a száraz hozzávalókat, lisztet, sütőport, cukrot és sót.
- Add a joghurtot a langyos (NEM forró!) tej-vaj keverékhez és keverd össze.
- Öntsd a joghurtos keveréket a liszthez és kézzel kezd el összegyúrni. Kezdetben egy kicsit ragad, aztán egy lágy, de jól gyúrható tésztát kapsz. Gyúrd 1-2 percig, majd takard le és hagyd pihenni min. 30 percet.
- Oszd a tésztát 4 részre és lisztezett felületen nyújtsd vékonyra (kb. 2mm).
- Egy vastag aljú serpenyőt forrósíts fel szárazon és tedd bele a tésztát. A tészta rövid idő után el kezd hólyagosodni. Ha az egyik fele szépen megpirult, fordítsd meg és süsd még 1 percet a másik felét is.
- A megsült laposkenyereket azonnal fedd le tiszta konyharuhával, egyébként könnyen kiszárad.