Végérvényesen beköszöntött az ősz és ezzel együtt elkezdődött a (kel)káposzta szezon. Leginkább főzeléknek vagy rakott kelnek szeretjük elkészíteni, pedig izgalmas alapanyaga lehet levesnek, salátának vagy egy egyszerű köretnek.
Alacsony a kalóriatartalma, magas a fehérje és ásványianyagtartalma és sokfajta vitamint is tartalmaz, szóval tiszta egészség. A hőkezeléssel csak óvatosan; a hosszabb főzési idővel a kelkáposzta vitamintartalma csökken és szaga is kellemetlenné válik. A lenti receptek a legjobb példák arra, hogy e zöldség remekül felhasználható nyersen vagy pirítva ízletes kelkáposztás ételekhez. Tegyél egy próbát, hogy ne csak a megszokott főzelék készüljön idén ősszel a konyhádban!
LEVESNEKA kelkáposzta remek alapanyag akár krémleveshez vagy egy finom őszi zöldségleveshez. Őszi zöldségleves árpával és babbal |
Kelkáposzta és burgonya krémleves ropogós baconnel |
SALÁTÁNAK, KÖRETNEKNyersen kesernyés ízét könnyen ellensúlyozhatjuk pl. sárgarépával, répával, almával vagy lilahagymával. Kissé megpirítva íze édeskéssé válik és jól harmonizál egy kis sült szalonnával, gyömbér és fokhagyma kombóval vagy akár kis curryporral. Pirított kelkáposztás csicseriborsó fasírt (flatcat-től)
|
Pirított kelkáposzta |
Téli kelkáposzta saláta (Lila Fügétől)
|
Pikáns kelkáposzta saláta chilivel |
Céklás kelkáposzta saláta mustáros-kapros öntettel |
Kelkáposzta saláta majonézes-joghurtos öntettel |
FŐZELÉKNEK, TÉSZTÁHOZA kelkáposzta nemcsak levesnek vagy salátának, de akár egy tésztának is tökéletes kiegészítője lehet. Főzelékes Feri blogján pedig találhattok néhány variációt kelkáposzta főzelékre is. Currys-paradicsomos kelkáposzta főzelék (Főzelékes Feritől) |
Kelkáposztás carbonara (DolceVita-tól)
|
Te melyik receptet fogod kipróbálni? Oszd meg velem, akár a Facebookon is. Kattints ide! :-)
Szeretnél egy komplett, letölthető heti MENÜTERVET BEVÁSÁRLÓ LISTÁVAL? Itt tudod INGYENESEN letölteni!