Azt tapasztalom, hogy mi magyarok egyedül gyümölcslevesekben tudunk gondolkozni, ha hideg leves készítéséről van szó (és azt is szeretjük agyonfőzni). Pedig érdemes körülnézni a világban, milyen finom levesek készíthetők zöldségekből (pl. a gazpacho). De nem kell messzire menni, itt van pl. ez a hideg uborkaleves (tarator), ami a balkán országokban népszerű.
Tavaly óta ez az egyik nagy kedvencünk a forró napokon. Hűsítő, selymes joghurtos leves, főzés nélkül 5 perc alatt elkészíthető. Hát nem szuper???
HOZZÁVALÓK (4 személyre):
2 kígyóuborka, meghámozva és kockára vágva
2 gerezd fokhagyma
1 liter joghurt, natúr
kb. 1 dl víz
2 ek friss kapor
2-3 ek dió, száraz serpenyőben megpirítva
1-2 ek olíva olaj
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- Kockázd fel az uborkákat és tedd egy mély tálba.
- Keverd össze a joghurtot és a vizet, amíg egynemű lesz, majd keverd bele a sót, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott kaprot és olíva olajat.
- Ha nagyon sűrűnek találod, tehetsz még hozzá vizet, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl híg. Hígitsd ízléseteknek megfelelően.
- Hűtsd jó hidegre tálalás előtt.
- Tálaláskor szórd meg friss kaporral és pirított dióval. Jó étvágyat!
Neked mi a kedvenc hideg levesed?