Mitől lesz egy sütemény tökéletes vendégváró?
- 5 perc alatt összekeverhető;
- előre elkészíthető, hűtőben 2-3 napig is eláll;
- édes és sós verzióban is finom;
- a töltelék variációk száma végtelen (lekváros, aszaltgyümölcsös, csokoládés, nutellás, sajtos, baconos, kolbászos stb.);
- fagyasztható (így a tésztából érdemes egyből nagyobb mennyiséget bekeverni).
A tésztát megfelezve, mindkét részből egy kb. 20-25 cm átmérőjű kört nyújtunk, megkenjük a töltelékkel majd a kört szabályos cikkekre (a kört 12 részre) osztva kis kifliket tekerünk fel. Nem baj, ha a töltelék kikandikál belőle, karamellizálódni fog, ami nagyon jót tesz neki. Én fahéjas-szilvalekváros és mandulás-málnalekváros töltelékkel készítetettem utoljára.
A recept (20-24 darabhoz):
HOZZÁVALÓK:
12 dkg jó minőségű natúr krémsajt (én Philadelphiát használtam)
12 dkg vaj (nem margarin)
3 púpos evőkanál cukor (v. 1 teáskanál só, ha a sós változatot készíted)
15dkg liszt + a nyújtáshoz
csipet só
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- A tészta elkészítéséhez a krémsajtot, a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot (v. sót) összedolgozzuk. Hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és átgyúrjuk. (A tészta ilyenkor még nagyon ragacsos, de a pihentetés után már könnyű vele dolgozni.)
- A tésztából cipót formázunk és folpackba csomagolva a hűtőben min. 1-2 órát pihentetjük.
- A hűtőből kivéve alaposan belisztezett munkafelületen átgyúrjuk, 2 részre osztjuk. Mindkét részből kb. 20-25 cm-es szabályos kört nyújtunk. Megkenjük, -szórjuk a töltelékkel, 12 cikkre vágjuk és a cikkeket a szélesebb végük felől haladva feltekerjük.
- Szilikonlapon érdemes sütni, mert a sütőpapírra könnyen rátapadnak. (Ha sütőpapírt használsz, a papír hátsó felét kend meg vizes ecsettel, hogy leváljanak a papírról.)
Neked melyik a kedvenc tölteléked?