Vigyázz Kész Főzz

Rugelach - a tökéletes vendégváró sütemény

2015. január 15. - BakonyiO

Mitől lesz egy sütemény tökéletes vendégváró?

  • 5 perc alatt összekeverhető;
  • előre elkészíthető, hűtőben 2-3 napig is eláll;
  • édes és sós verzióban is finom;
  • a töltelék variációk száma végtelen (lekváros, aszaltgyümölcsös, csokoládés, nutellás, sajtos, baconos, kolbászos stb.);
  • fagyasztható  (így a tésztából érdemes egyből nagyobb mennyiséget bekeverni).
A különböző töltelékeket tartalmazó rugelach zsidó eredetű édesség, az alaptészta krémsajttal, tojás nélkül készül. A tésztát mindenképpen pihentesd hűtőben (min.1-2 órát). Felhasználáskor szobahőmérsékleten gyúrd át, majd alaposan lisztezett munkafelületen dolgozz vele.

rugelach recept

 

A tésztát megfelezve, mindkét részből egy kb. 20-25 cm átmérőjű kört nyújtunk, megkenjük a töltelékkel  majd a kört szabályos cikkekre (a kört 12 részre) osztva kis kifliket tekerünk fel. Nem baj, ha a töltelék kikandikál belőle, karamellizálódni fog, ami nagyon jót tesz neki. Én fahéjas-szilvalekváros és mandulás-málnalekváros töltelékkel készítetettem utoljára.

 

rugelach recept

 

A recept (20-24 darabhoz):

HOZZÁVALÓK:

12 dkg jó minőségű natúr krémsajt (én Philadelphiát használtam)

12 dkg vaj (nem margarin)

3 púpos evőkanál cukor (v. 1 teáskanál só, ha a sós változatot készíted)

15dkg liszt + a nyújtáshoz

csipet só

ÍGY KÉSZÍTSD EL:

  1. A tészta elkészítéséhez a krémsajtot, a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot (v. sót) összedolgozzuk. Hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és átgyúrjuk. (A tészta ilyenkor még nagyon ragacsos, de a pihentetés után már könnyű vele dolgozni.)
  2. A tésztából cipót formázunk és folpackba csomagolva a hűtőben min. 1-2 órát pihentetjük.
  3. A hűtőből kivéve alaposan belisztezett munkafelületen átgyúrjuk, 2 részre osztjuk. Mindkét részből kb. 20-25 cm-es szabályos kört nyújtunk. Megkenjük, -szórjuk a töltelékkel, 12 cikkre vágjuk és a cikkeket a szélesebb végük felől haladva feltekerjük.
  4. Szilikonlapon érdemes sütni, mert a sütőpapírra könnyen rátapadnak. (Ha sütőpapírt használsz, a papír hátsó felét kend meg vizes ecsettel, hogy leváljanak a papírról.)
További rugelach variácók a neten:
  1. Sajtos rugelach
  2. Nutellás rugelach
  3. Sárgabarackos rugelach
  4. Fahéjas rugelach
  5. Csokis rugelach
  6. Fahéjas-aszalt gyümölcsös rugelach
Neked melyik a kedvenc tölteléked?

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazzkeszfozz.blog.hu/api/trackback/id/tr177754050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása