A világ egyik legfinomabb húsgombóc levese (szerintem). Évek óta főzöm magunknak, barátoknak, családnak, mindenki csak rajongva tud beszélni róla. Gyerekeknél pedig egy abszolút kedvenc.
Amitől nagyon más, mint a többi húsgombóc leves, hogy a húsgombócokat előtte sütőben megsütjük és a sült gombóckák csak később kerülnek a levesbe.
Ha igazán finom levesalapot szeretnél, akkor a legjobb, ha házi húsleves alapot használsz, a kockából készített alaplé itt nem a legjobb választás.
HOZZÁVALÓK (6-8 FŐRE):
A húsgombócokhoz:
50 dkg darált csirkehús (sertésből is jó)
4 ek zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
2 ek Parmezán sajt, reszelve
3 ek tej
1 nagy tojás (v. 2 közepes)
A leveshez:
2 ek olíva olaj
1 nagy fej hagyma, felkockázva
3 közepes sárgarépa, 1 centis karikára vágva
2 szárzeller, 1 centis darabokra vágva
2 liter húsleves alaplé, lehetőleg házi
1 dl fehérbor (elhagyható)
1 marék apró tészta (pl.eperlevél)
40 dkg spenót levél (én bébi spenóttal szoktam készíteni)
só, frissen őrölt fekete bors
friss petrezselyem és reszelt Parmezán sajt a tálaláshoz
ÍGY KÉSZÍTSD EL (nézd meg a videót is az oldal alján):
- Melegítsd elő a sütőt 180C-ra.
- A húsgombócokhoz keverd össze a hozzávalókat kézzel vagy egy villával. Nedves kézzel formázd meg a gombócokat (kb. 3 cm átmérőjű) és tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, (kb. 40 gombócot kapsz).
- Süssd a gombócokat 30 percig, amíg szépen megbarnulnak, félidőben fordítsd meg őket.
- Közben készítsd el a levest. Olíva olajon párold a hagymát, szárzellert és sárgarépát kb. 5-6 percig, időközönként megkeverve.
- Add hozzá a húslevest, a fehérbort, sózd, borsozd és forrald fel. Lassan forrald néhány percig, majd tedd bele a tésztát és főzd további 5-6 percig.
- Add hozzá a húsgombócokat és a spenótot és főzd még 1 percet.
- Apróra vágott friss petrezselyemmel és reszelt Parmezán sajttal tálald.