Szeretem az ilyen "mindent bele" zöldségleveseket, mert a végső eredmény sohasem hagy cserben. Ízletes, izgalmas, laktató ételek születnek a különféle zöldségkombinációkból.
A kelkáposzta fantasztikusan jól megállja a helyét a levesekben (is), mint pl. ennél a kelkáposzta-burgonya levesnél. Az árpát, mint levesbetétet pedig mindenkinek csak javasolni tudom, mert igazán hálás hozzávaló. Nemcsak egészséges, de gyorsan megfő (20-25 perc) és olcsó, tartalmas ételek készülhetnek belőle.
Így készült a leves lépésről-lépésre:
A füstölt húsos szalonnát apró kockára vágtam.
Előkészítettema zöldségeket. A hagymát és a szárzellert felaprítottam. A sárgarépát felkarikáztam, a kelkáposztát felvágtam nagyobb darabokra
A szalonnakockákat kevés olajon megpirítottam.
A megpirított szalonnához adtam a hagymát és szárzellert és kb. 5 perc alatt megpároltam, gyakran kevergetve.
A hagymás-szalonnás keverékhez tettem a felkarikázott sárgarépát és néhány percig főztem.
Ezután hozzáadtam a zúzott fokhagymát, kelkáposztát, egy szál rozmaringot, majd hozzáöntöttem a paradicsomot és az alaplevet. Sóztam, borsoztam és forralni kezdtem.
Az árpát egy szűrőben folyó víz alatt átmostam és a levesbe kevertem. Lassan tűzön kb. 20 percig főztem.
Mikor az árpa is megpuhult, hozzákevertem a leöblített vörösbabot és az apróra vágott petrezselymet. 1-2 percig főztem még, hogy a bab is átmelegedjen.
HOZZÁVALÓK (kb. 6 személyre)
1 ek olíva olaj
10-15 dkg füstölt húsos szalonna, apró kockára vágva (enélkül is finom)
1 fej vöröshagyma (apró kockára vágva)
1 szál szárzeller
2 közepes sárgarépa, felkarikázva
1/2 fej kelkáposzta, nagyobb darabokra vágva
1 gerezd fokhagyma, zúzva
1 szál friss rozmaring (elhagyható)
1 db konzerv kockára vágott paradicsom
1-1.2l alaplé (csirke- v. zöldség) (ill. több, ha szükséges)
1 csésze árpa, átöblítve
1 db konzerv vörösbab, leöblítve
1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva (opcionális)
só, frissen őrölt bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- Egy kevés olajon süsd pirosra a szalonnakockákat.
- Ha a szalonna megpirult, add hozzá a hagymát és szárzellert. Párold néhány percig, amíg a hagyma üveges lesz.
- Keverd hozzá a sárgarépa karikákat, ezt is főzd néhány percig. Mehet hozzá a fokhagyma, rozmaring és a kelkáposzta darabok.
- Öntsd hozzá az alaplevet és a paradicsomkonzervet. Sózd, borsozd és kezd el forralni.
- Közben öblítsd át az árpát folyó víz alatt egy szűrőben és add a leveshez. Közepes lángon főzd kb. 20 pecig, amíg az árpa megpuhul. ha szükséges, pótold a vizet.
- Keverd bele az átöblített vörösbabot és a petrezselymet. Főzd még 1-2 percig, sózd, borsozd, ha szükséges.
- Tálald frissen reszelt Parmezán sajttal. Jó étvágyat!
TIPP!
Kelkáposzta helyett tehetsz bele cukkinit, zöldbabot, a vörösbabot helyettesítheted fehérbabbal.
Már a Facebookon is megtalálhatsz, kattints ide! :-)
Szeretnél egy komplett, letölthető heti MENÜTERVET BEVÁSÁRLÓ LISTÁVAL? Itt tudod INGYENESEN letölteni!