Szeretem a babot. Ízletes, olcsó és rengeteg módon elkészíthető. Konzervbabot használva gyors ételek készíthetők belőle, például ez az izgalmas mexikói leves, ami egy szelet friss kenyérrel nagyon laktató. Bármilyen babbal megfőzheted, annál jobb, minél több fajta babot használsz. Nálunk nagy családi kedvenc.
Hozzávalók (4 személyhez)
4 tk olívaolaj
2 hagyma, finomra vágva
1 tk őrölt chilli (ha nem szereted a csípőset, elhagyhatod)
2-3 fokhagyma gerezd
4 dl víz vagy zöldség alaplé
1 tk oregánó
1 tk őrölt római kömény
1/2 tk só
1 db (40 dkg) vörösbab konzerv
1 db (40 dkg) fehér- v. tarkabab konzerv
2 db (2*40 dkg) paradicsom konzerv
apróra vágott friss petrezselyemmel és citrommal v lime-mal tálaljuk
Így készítsd el:
- Öblítsd le a babokat egy szűrőben hideg vízzel.
- Egy közepes fazékban melegítsd fel az olívaolajat és párold a hagymát 4-5 percig, míg üveges nem lesz. Add hozzá a fokhagymát, római köményt, oregánót és a chilli port (ha használsz)és kevergesd egy percig.
- Öntsd hozzá a vizet vagy a zöldség alaplevet, a kockára vagott paradicsomot, a babokat és a sót. Forrald fel, majd közepes lángon főzd 20 percig.
- Ha szükséges, ízesítsd meg sóval, tálaláskor adj hozzá friss petrezselymet (v. koriandert) és citrom v. lime gerezdekkel tálald.