Ezt az indiai lencsés ételt mi magyarok inkább főzeléknek neveznénk, mert egy nagyon sűrű, fűszeres egytálétel a végeredmény. A dahl egy száraz hüvelyesekből készített ételféleség. Indiában legalább 50 féle lencséből, hüvelyesből készítenek dahl-t, a világon a vörös lencséből (tarka dhal) készült változat terjedt el a legjobban. Próbáld ki vöröslencsével, sárgaborsó, mindenhogy finom.
A recept a SALÁTAGYÁR Életmód Shop webáruház támogatásával készült, ahol a vöröslencsétől az összes fűszerig mindent be tudsz szerezni ehhez a leveshez/főzelékhez.
HOZZÁVALÓK (4-6 személyre)
2 ek olaj vagy vaj vagy ghee
1 hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
3cm-es friss gyömbér, lereszelve
20 dkg száraz vöröslencse, alaposan leöblítve
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt gyömbér
1 tk kurkuma
1 babérlevél
1 kockára vágott paradicsom konzerv
1 liter zöldség alaplé, kockából is jó, lehetőleg bio
1 csokor friss koriander zöld, apróra vágva (elhagyható)
só, frissen őrölt bors
naan kenyér és őrölt chili paprika, a tálaláshoz
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- A zsiradékot melegítsd fel egy nagyobb fazékban és hagymát párold üvegesre. Add hozzá a lereszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát és kevergesd még 1 percig.
- Add hozzá a száraz fűszereket és a leöblített vöröslencsét, keverd össze a hagymás alappal.
- Öntsd hozzá a paradicsomkonzervet, az alaplevet vagy vizet, sózd, borsozd, majd forrald fel. Közepes lángon főzd kb. 25 percig, amíg a lencse megpuhul. Ha nagyon besűrűsödne, hígitsd egy kevés vízzel.
- Ha a lencse megpuhult, keverd bele az apróra vágott korianderzöldet, ha használsz. Házilag készült indiai naan kenyérrel vagy főtt basmati rizzsel tálalhatod.