Vigyázz Kész Főzz

Indiai lencse leves

2015. március 04. - BakonyiO

Ezt az indiai lencsés ételt mi magyarok inkább főzeléknek neveznénk, mert egy nagyon sűrű, fűszeres egytálétel a végeredmény. A dahl egy száraz hüvelyesekből készített ételféleség. Indiában legalább 50 féle lencséből, hüvelyesből készítenek dahl-t, a világon a vörös lencséből (tarka dhal) készült változat terjedt el a legjobban. Próbáld ki vöröslencsével, sárgaborsó, mindenhogy finom.

A recept a SALÁTAGYÁR Életmód Shop webáruház támogatásával készült, ahol a vöröslencsétől az összes fűszerig mindent be tudsz szerezni ehhez a leveshez/főzelékhez.

indiai lencse leves

HOZZÁVALÓK (4-6 személyre)

2 ek olaj vagy vaj vagy ghee
1 hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
3cm-es friss gyömbér, lereszelve
20 dkg száraz vöröslencse, alaposan leöblítve
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt gyömbér
1 tk kurkuma
1 babérlevél
1 kockára vágott paradicsom konzerv
1 liter zöldség alaplé, kockából is jó, lehetőleg bio
1 csokor friss koriander zöld, apróra vágva (elhagyható)
só, frissen őrölt bors
naan kenyér és őrölt chili paprika, a tálaláshoz

ÍGY KÉSZÍTSD EL:

  1. A zsiradékot melegítsd fel egy nagyobb fazékban és hagymát párold üvegesre. Add hozzá a lereszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát és kevergesd még 1 percig.
  2. Add hozzá a száraz fűszereket és a leöblített vöröslencsét, keverd össze a hagymás alappal.
  3. Öntsd hozzá a paradicsomkonzervet, az alaplevet vagy vizet, sózd, borsozd, majd forrald fel. Közepes lángon főzd kb. 25 percig, amíg a lencse megpuhul. Ha nagyon besűrűsödne, hígitsd egy kevés vízzel.
  4. Ha a lencse megpuhult, keverd bele az apróra vágott korianderzöldet, ha használsz. Házilag készült indiai naan kenyérrel vagy főtt basmati rizzsel tálalhatod.

VigyázzKészFőzz a Facebook-on is! Katt ide, ha követni szeretnél.

https://www.facebook.com/csaladiasztal

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazzkeszfozz.blog.hu/api/trackback/id/tr797754082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indiai naan kenyér (laposkenyér) házilag, szupergyorsan | Vigyázz Kész Főzz 2015.06.24. 18:49:30

[…] de valahogy az indiai laposkenyér kimaradt a repertoárból. Pedig a különböző curry-k és indiai levesek (mint például ez az indiai lencse leves) rendszeresen szerepelnek a családi étlapon, amiknek szaftját a család apraja-nagyja szívesen […]
süti beállítások módosítása